onsdag 10 september 2008

GT 10/9-2008

NÄRMARE POSEIDON. Fotbollstjejerna Sandra Örtendahl, Mikaela Örtendahl, Frida Andersson och Emina Curt lämnar Götaplatsen och statyn i Göteborg men kommer närmare den grekiske havsgudens hemmavatten när de flyttar till Cypern för att bli fotbollsproffs. Foto: Linden Larseric

Kvartetten som flyttar till Cyperns sol

GÖTEBORG. Västsvenska fotbollsspelerskor är heta ute i Europa. Först flyttade Lotta Schelin till Lyon och nu går fyra tjejer till den cypriotiska högsta ligan. - Det är en helt fantastisk möjlighet, säger Emina Curt.

I dag spelar hon i Stenungs-sundslaget Vallens IF i division två. Men på fredag byter hon land tillsammans med lagkamraterna Mikaela och Sandra Örtendahl och Jitex-målvakten Frida Andersson.Flytten går till Ayia Napa, en stad som förvisso förknippas med "shots" men kanske inte i första hand de som avlossas på fotbollsplan.- Det låter kanske lite konstigt, men de är faktiskt väldigt seriösa, säger Mikaela Örtendahl.

Siktar på Womens cup
AEK Kokkinonchorion, som tjejernas nya klubb kort och gott heter, dominerade den högsta cypriotiska ligan i början av 2000-talet.Men på senare år har man tappat och satsar därför nu på utländska spelare. Målet är att ta sig ut i Europa och spela Womens cup.- AEK kontaktade Chris-tos Sakalakis, som är en gammal vän till mig, och frågade om han kunde rekommendera några spelare, förklarar Emina Curt.Efter det åkte tjejerna ner och provtränade med laget i fyra dagar och spelade match.- Nivån på laget är ungefär som ett division två-lag här i Sverige. Men spelet går fortare. De använder ett system som kan beskrivas 4-2-2-2 och vill släppa fram backarna mycket på kanterna, säger Emina.

Där finns 20 gräsplaner
Trots den lägre nivån är tjejerna inte rädda att de ska stanna i utvecklingen. Klubben har en utmärkt träningsanläggning med 20 gräsplaner, pool och gym. Dessutom blir tjejerna heltids-proffs och kan helt koncentrera sig på träningen.- Dessutom får vi framträdande roller i laget och med den startelvan som kommer vara så är det ett riktigt bra lag, säger Frida Andersson.

Visar att man kan komma ut
Uppmärksamheten kring klubben är stor nere på Cypern. Både tidningar och radio rapporterade om svenskorna när de provtränade och när de anländer på fredag väntar en direktsänd presskonferens.- Det är roligt att vara först och visa tjejer som spelar i division ett och två här hemma att det går att ta sig ut i Europa och utvecklas på det sättet, säger Emina Curt.

Av Emma Lukins

Inga kommentarer: